Intiimivaivat
Nämä itsehoito-ohjeet on koostettu lyhyesti mm. Itselääkityksen Käypä hoito -suosituksesta auttamaan oikeiden tuotteiden löytämisessä. Tarkemmat hoito-ohjeet saat kysymällä meiltä apteekista tai lääkäriltäsi. Raskauden ja imetyksen aikaisen käytön tiedot löytyvät valitun lääkkeen tiedoista, tai meiltä tai lääkäriltä kysymällä.
Emättimessä ja ulkosynnyttimissä tuntuva kirvely, kutina tai ärsytys voi johtua useasta eri syystä. Usein taustalla on emättimen hiivatulehdus (lääkkeitä) tai anaerobisten bakteerien aiheuttama tulehdus (bakteerivaginoosi), mutta oireet voivat johtua myös emättimen limakalvojen kuivuudesta. Myös monet sukupuolitaudit voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita. Emättimen hiivatulehdusta ja kuivuutta voi hoitaa itse, samoin myös bakteerivaginoosia, jos oireet ovat lieviä. Hankalat tai sukupuolitautiin viittaavat oireet on aina syytä tarkistuttaa lääkärillä. (tuotteita)
Emättimen kuivat limakalvot
Emättimen ja virtsateiden limakalvojen kuivuudesta ja ohenemisesta kärsii lähes puolet naisista jossain elämänvaiheessa. Estrogeeni ylläpitää emättimen ja ulkosynnyttimien normaalia toimintaa, paksuutta ja verenkiertoa. Estrogeenivaikutuksen väheneminen tai puutos aiheuttaa muutoksia emättimen ja virtsateiden limakalvoille. Tyypillisesti limakalvot ohenevat ja kuivuvat vaihdevuosien yhteydessä. Naiset kärsivät kuivista limakalvoista myös vaihdevuosien jälkeen, kun muut vaihdevuosioireet ovat jo hävinneet. Limakalvojen kuivuus ei kuitenkaan ole vain ikääntymiseen liittyvä ongelma. Nuoremmilla naisilla limakalvojen kuivuutta voi aiheuttaa muut hormonaaliset tekijät kuten raskaus, imetys, kohdun tai munasarjojen poisto tai ehkäisypillereiden käyttö. Myös tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman, Sjögrenin syndrooman ja atooppisen ihottuman oireisiin kuuluu kuivat limakalvot. Limakalvojen kuivuudesta johtuvia oireita ovat kutina, kirvely, polttelu ja arkuus. Kuivat limakalvot aiheuttavat yhdyntäkipuja ja limakalvovaurioita, mikä osaltaan vähentää seksuaalista halukkuutta. Emättimen kuivuus vaikuttaa myös emättimen normaaliin bakteerikantaan, jolloin bakteeri- tai hiivaperäisten emätintulehdusten riski kasvaa. Bakteeritulehdukset ovat kuitenkin hiivatulehduksia yleisempiä vaihdevuosi-ikäisillä ja sitä vanhemmilla. Estrogeenipuutos aiheuttaa muutoksia myös virtsateiden limakalvoilla, josta voi seurata kivuliaisuutta virtsatessa ja tiheävirtsaisuutta. Lisäksi virtsanpidätyskyky saattaa heikentyä ja virtsatietulehdusten riski kasvaa. Kuivien limakalvojen keskeisin itsehoito on paikallishoito. Emättimen limakalvojen kosteuttamiseen tarkoitetut hormonittomat paikallisvalmisteet sopivat kaikille naisille kuivien limakalvojen hoitoon. Vaihdevuosien aikana, mutta myös sen jälkeen tehokkain hoito on paikallinen estrogeenihoito. Paikallisesti käytetty estrogeeni ei imeydy emättimen limakalvolta verenkiertoon vaan vaikuttaa paikallisesti paksuntamalla limakalvoa ja palauttamalla rauhasten toimintaa kosteuden lisäämiseksi. Paikalliset estrogeenivalmisteet sopivat lähes kaikille vaihdevuosien aikana ja sen jälkeen. Estrogeenivalmisteiden paikallishoidon käyttö tulee varmistaa apteekin henkilökunnalta, jos käytössä on jo paikallinen, suun tai ihon kautta annosteltu hormonikorvaushoito. Lääkärin kanssa käytöstä kannattaa keskustella, jos taustalla on pitkäaikaissairaus kuten syöpä, maksa- tai munuaistauti tai sydän- ja verisuonisairaus. (tuotteita)
Peräpukamat
Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Ne ovat usein oireettomia, mutta niihin voi liittyä myös verenvuotoa, kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta peräaukon seudulla. Myös kipua saattaa esiintyä. Tavallisia syitä peräpukamiin ovat ummetus, raskaus, ylipaino sekä istumatyö. Oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa. Oireiden lievitykseen voi tilapäisesti käyttää peräpukamavoiteita tai -puikkoja. Hyvä hygienia on tärkeää. Peräaukon seutu pestään 1-2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen. Kuivataan hyvin, mutta ei hangata. Myös peräpukamien syihin kannattaa kiinnittää huomiota eli hoitaa ummetus ja liikkua riittävästi. (tuotteita)