siitepolyallergia

Nämä itsehoito-ohjeet on koostettu lyhyesti Itselääkityksen Käypä hoito -suosituksesta auttamaan oikeiden tuotteiden löytämisessä. Tarkemmat hoito-ohjeet saat kysymällä meiltä apteekista tai lääkäriltäsi.

Siitepölyallergia voi ilmetä silmien kutinana, punoituksena tai vuotamisena, nenän tukkoisuutena, kirkaseritteisenä nenän vuotamisena, kutinana tai aivasteluna sekä iho-oireina. 

Akuuttien allergisten silmäoireiden ensisijaiseksi itsehoidoksi suositellaan antihistamiinisilmätippoja: Zaditen/Ocutifex (ketotifeeni), Livostin (levokabastiini) . Natriumkromoglitaattivalmiste (Lecrolyn, Lomudal) on niitä heikompitehoinen, mutta toisille riittävä. Sen käyttö tulee aloittaa ennen allergiaoireiden alkamista ja jatkaa koko allergiakauden ajan. Tästä löydät tuotteita allergisiin silmäoireisiin. Jos silmätipoilla ei saada riittävää vaikutusta, hoitoon voidaan lisätä suun kautta otettava antihistamiini

Nenään annosteltavat kortikosteroidit ovat ensisijainen lääkitys allergisen nuhan itsehoidossa. Antihistamiininenäsuihkeita voidaan käyttää lievittämään akuutteja allergisen nuhan oireita. Valmiste, jossa on sekä kortikosteroidia että antihitsamiinia on nyt saatavilla myös ilman reseptiä (Dymista). Kromoglikaattisuihkeet saattavat vähentää allergiaoireiden ilmenemistä, jos sen käyttö aloitetaan ennen allergiakauden alkua. Tästä löydät tuotteita allergisiin nenäoireisiin: Nenäoireet, Nenähuuhtelu. Joillekin antihistamiinin käytöstä lisälääkkeenä voi olla hyötyä.

Silmien kostutustipat ja luomien puhdistukseen tarkoitetut valmisteet sekä nenän limakalvoja kostuttavat ja hoitavat tipat ja voiteet löydät täältä.

Lue lisää Allergisen nuhan itsehoidosta (Terveyskylä)